Το έργο του Μηχανισμού Υποστήριξης (Μ.ΥΠ.) αφορά στην παροχή υπηρεσιών, οι οποίες ομαδοποιούνται σε τέσσερις (4) άξονες παρέμβασης:
Α. Συμβουλευτική υποστήριξη στην ωρίμανση έργων ψυχικής υγείας
Ο πρώτος άξονας αναφέρεται σε μια δέσμη ενεργειών που έχουν ως στόχο την επιστημονική – συμβουλευτική υποστήριξη των φορέων, των μονάδων και τελικά των επαγγελματιών που εργάζονται στη ψυχική υγεία σε όλα τα θέματα που άπτονται της υλοποίησης και ωρίμανσης των έργων του τομέα ψυχικής υγείας.
Β. Τεχνική υποστήριξη υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη των φορέων υλοποίησης έργων στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, τόσο κατά την διαδικασία υποβολής προτάσεων, όσο και κατά το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση των έργων.
Γ. Παροχή εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών
Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης προς τους φορείς υλοποίησης στον τομέα της υγείας. Οι εν λόγω υπηρεσίες περιλαμβάνουν επιστημονική υποστήριξη του επιστημονικού, θεραπευτικού και διασυνδετικού ρόλου των μονάδων και πιο συγκεκριμένα υποστήριξη επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε θέματα που άπτονται της συρρίκνωσης και πλήρους κατάργησης των ψυχιατρείων, της οργάνωσης και λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου μοντέλου κοινοτικής φροντίδας και της διασύνδεσης - δικτύωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Δ. Υποστήριξη της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Ψυχικής Υγείας
Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει την υποστήριξη της δημιουργίας Παρατηρητηρίου. Σκοπός του Παρατηρητηρίου για τη ψυχική υγεία είναι η συλλογή και επεξεργασία ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων για θέματα που σχετίζονται με τη Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα, η διάχυση βέλτιστων πρακτικών και η κατάρτιση και υποβολή σχετικών μελετών και προτάσεων προς την Πολιτεία και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.
Ο Μηχανισμός Υποστήριξης συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και λαμβάνει κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των επιμέρους δράσεών του σχετικά με τον τομέα της ψυχικής υγείας, σε καθημερινή βάση, ενώ τροποποιεί τον προγραμματισμό του με βάση τις ανάγκες της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και των Φορέων Υλοποίησης του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ.
Προκειμένου να διασφαλιστεί συνεχής συνεργασία και επικοινωνία τόσο με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, όσο και με τις λοιπές Διευθύνσεις του Υπουργείου, οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση δράσεων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εγκαταστάθηκε στο Υπουργείο Υγείας ολιγομελής ομάδα προκειμένου να διευκολύνεται η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων. Η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας κοινοποιήθηκαν στο σύνολο των φορέων ψυχικής υγείας και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας - Δείτε την επιστολή
εδώ.
Επίσης, η Ομάδα έργου περιλαμβάνει επτά (7) περιφερειακούς συνεργάτες, οι οποίοι κατανέμονται στην Περιφέρεια ή όπου αλλού προκύπτει ανάγκη σύμφωνα με την εξέλιξη του έργου. Οι επισκέψεις τους διενεργούνται με προγραμματισμό ή με βάση έκτακτες ανάγκες.
Συνοψίζοντας, το έργο του Μηχανισμού Υποστήριξης είναι έργο μεγάλης εμβέλειας και σπουδαίας σημασίας για την επίτευξη προόδου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, παράλληλα με τις δράσεις οι οποίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται, τόσο από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, όσο και τους Φορείς Υλοποίησης του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ.
Πρωταρχική μας επιδίωξη αποτελεί η αγαστή συνεργασία και επικοινωνία τόσο με την πολιτική ηγεσία και τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, όσο και με τους Φορείς Υλοποίησης του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ.
Παραμένουμε σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού δυσχέρειες και προβλήματα που αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες στην υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόταση που έχετε να μας υποβάλετε.
Με τιμή,
Μιχάλης Λαζαρίδης (MSc., MPA)
Υπεύθυνος Έργου