full screen background image

Σχολές Γονέων για το Προσωπικό του Π.Γ.Ν.Π. Λάρισας

05-02-2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

To Π.Γ.Ν.Λ. & Γ.Ν.Λ. στηρίζει το προσωπικό του με Σχολές Γονέων –

Αιτήσεις έως και 28-02-2014

 

Οι γονείς αντιμετωπίζουν καθημερινά πλήθος ερωτήσεων και πολυάριθμες αγωνιώδεις καταστάσεις με τα παιδιά τους. Συχνά αισθάνονται, ότι τα γεγονότα τους ξεπερνούν, αγωνιούν, φοβούνται και νιώθουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες. Πολλές φορές πασχίζουν να συμβιβάσουν την ανάγκη τους να προστατεύσουν τα παιδιά τους, δίνοντάς τους όμως ταυτόχρονα τις ανάλογες ευκαιρίες, που θα τους επιτρέψουν να ενηλικιωθούν. Είναι αλήθεια όμως ότι η εποχή μας είναι ιδιαίτερα αγχώδης, υπάρχει αύξηση της βίας, καταστροφή του περιβάλλοντος κ.λπ.. Μέσα σε ένα κόσμο τόσο ασταθή είναι συχνά πολύ δύσκολο για τους γονείς να αντλήσουν ικανοποίηση και να αισθανθούν χαρά για τη ζωή, πόσο μάλλον να αποτελέσουν πρότυπα χαράς για τα παιδιά τους. 

 

Οι γονείς μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλον, να εκτιμήσουν αυτά, που ήδη ξέρουν και να μάθουν περισσότερα έχοντας πάντα υπόψη τους, ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στην αγάπη, τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Οι γονείς είναι οι βασικοί παιδαγωγοί των παιδιών τους και παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Η αγάπη και η επικοινωνία θέτουν τις βάσεις για μια υγιή ζωή στο μέλλον.

 

Το Π.Γ.Ν.Λ. & Γ.Ν.Λ. «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ» σε συνέχεια της υπ’ αριθ. Α29/23-01-2014 Απόφασης Διοικητή, προχωρά σε συνεργασία με το ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τη λειτουργία Σχολών Γονέων για το προσωπικό των Νοσηλευτικών Μονάδων Π.Γ.Ν.Λ. & Γ.Ν.Λ.. Η συνεργασία προέκυψε μετά την πρόταση του κου Νάκου Χρήστου, Κοινωνικού Λειτουργού του Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων στο Π.Γ.Ν.Λ. και σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

 

Τα προγράμματα, που δύναται να υλοποιηθούν στις Νοσηλευτικές Μονάδες Π.Γ.Ν.Λ. & Γ.Ν.Λ. είναι τα εξής: 1. Σύγχρονη οικογένεια (50 ώρες), 2. Σύνδεση σχολείου-οικογένειας (50 ώρες), 3. Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης (25 ώρες), 4. Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (25 ώρες), 5. Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (25 ώρες).

 

Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπαλλήλους του Π.Γ.ΝΛ. & Γ.Ν.Λ., γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης και σε μελλοντικούς γονείς. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης.

 

Οι υπάλληλοι των Νοσοκομείων μπορούν να παραλάβουν και να καταθέσουν τη σχετική αίτηση στο Γραφείο Πρωτοκόλλου. Το Γραφείο Πρωτοκόλλου δεν παρέχει πληροφορίες για τις Σχολές Γονέων. Η λειτουργία Σχολών Γονέων για το προσωπικό των Νοσηλευτών θα υλοποιηθούν εκτός ωραρίου εργασίας σε χώρο, που θα διατεθεί από τις Νοσηλευτικές Μονάδες. Δύναται, επίσης το προσωπικό να συμμετάσχει και σε Σχολές Γονέων, που θα υλοποιηθούν εκτός χώρου Νοσοκομείου.

 

Η υλοποίηση των Δράσεων δεν επιβαρύνουν το Νοσοκομείο. Οι Σχολές Γονέων είναι έργο, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων: «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Η επιλογή προγραμμάτων, εκπαιδευτών και συμμετεχόντων είναι αποκλειστική ευθύνη του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ..

 

Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.uhl.gr/sxolesgonewn.html  & στο γραφείο ΨΥΧΑΡΓΩΣ Π.Γ.Ν.Λ., κ. Νάκος Χρήστος [email: psyhargospgnl@gmail.com].

 

Οι εγγραφές θα γίνονται έως και 28 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 12:30 στο Γραφείο Πρωτοκόλλου.