full screen background image

Πανελλήνια Συνάντηση Δικτύωσης και Συνεργασίας με τίτλο: «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Από το αδιανόητο στο αυτονόητο» Αθήνα, 21 – 23 Νοεμβρίου 2014 - Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της πολύ σημαντικής προσπάθειας συχνής επικοινωνίας, συνεργασίας  και δικτύωσης που ξεκίνησε με τα 10 Forum με συμμετοχή Δημόσιων Φορέων και Φορέων Ιδιωτικού Δικαίου μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Συλλόγων αυτοεκπροσώπησης ασθενών και οικογενειών, η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ) πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει Πανελλήνια Συνάντηση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς από 21 έως 23 Νοεμβρίου 2014,  και σας προσκαλεί να συμμετέχετε ενεργά. 

Είναι σε όλους μας ξεκάθαρο πια ότι η ανάγκη δικτύωσης και συνεργασίας σε μια κοινή βάση λειτουργίας είναι επιτακτική. Οι νέες ανάγκες, οι νέες συνθήκες, οικονομικές και κοινωνικές, έχουν νέες απαντήσεις. Προς αυτή τη κατεύθυνση η επιθυμία και ο στόχος όλων μας είναι αυτή η Συνάντηση να στοιχειοθετήσει τις ανάγκες και τα προβλήματα, ώστε να προβούμε σε λύσεις που θα καταλήξουν στη δέσμευση για το αμετάκλητο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης πάνω στους άξονες του Ψυχαργώς 3.

 

Κύριος κορμός της θεματολογίας είναι τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, τα ποιοτικά κριτήρια λειτουργίας των δομών, οι συμβάσεις με τα θεσμικά πλαίσια εντός και εκτός Ελλάδος η οικονομική στήριξη της ψυχικής υγείας, η αναζήτηση εναλλακτικών πόρων, η προοπτική μετά το 2015.

 

Η έμφαση στις εργασίες της Συνάντησης θα δοθεί κυρίως στις ομάδες εργασίας όπου θα συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα και σκοπός είναι να προταθούν βιώσιμες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις. 

 

Όσον αφορά στην επιστημονική διεργασία, έχουμε προσκαλέσει σε συζήτηση εκπροσώπους οργανώσεων ασθενών και οικογενειών, υπηρεσιών υγείας των περιφερειών, ενεργών κοινωνικών φορέων, επαγγελματίες σε κλάδους που σχετίζονται με την υγεία, την οικονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση. Επιδιώκουμε συμμετοχή Ελλήνων και Ευρωπαίων ειδικών και εκπροσώπων κινημάτων ασθενών, καθώς και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και της ΕΕ. 

 

Η Συνάντηση απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και συγγενείς, φοιτητές και εθελοντές, όλους όσοι ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των θεσμών που την υπηρετούν.

 

Η σκέψη όλων είναι ότι πρέπει να λειτουργούμε προνοητικά και προληπτικά ώστε να είμαστε μπροστά από τις όποιες εξελίξεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους άλλους, π.χ. Υπουργείο, Ε.Ε. να κάνουν κάτι που θα πρέπει όλοι εμείς, ως άμεσα εμπλεκόμενοι τόσα χρόνια στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, να έχουμε κάνει. Υποχρέωση όλων μας είναι να προασπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και να της διασφαλίσουμε μέλλον και προοπτική.

 

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε ενεργά στα εργαστήρια για να συζητήσουμε τα προβλήματα και να καταλήξουμε μαζί σε συγκεκριμένες προτάσεις – λύσεις που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας με μια συνέχεια στην κοινότητα. Συγκεκριμένος στόχος θα είναι η δέσμευση των πολιτικών στην τελική συζήτηση που θα γίνει την Κυριακή 23.11.2014

 

Πολύ σύντομα θα σας στείλουμε περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα.

 

Η συμμετοχή στη Συνάντηση είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

 

Σας περιμένουμε όλους για να προασπίσουμε ενωμένοι το μέλλον μας!

 

Με εκτίμηση,

 

Π.Σακελλαρόπουλος

Καθηγητής Ψυχιατρικής - Παιδοψυχιατρικής

 

Για πληροφορίες σχετικά με την Συνάντηση μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Πετρόπουλο Νάσο στα τηλ. :210-9221739210-9227611 ή ηλεκτρονικά στο e-mail:ekpsath@otenet.gr. Η Οργανωτική Επιτροπή είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία και διευκρίνιση.