full screen background image

3ο Εργαστήριο Δραματοθεραπείας

 

Σάββατο 12/12

Μια εικόνα… κάποιες λέξεις…

 

Αν ένας πίνακας μιλούσε, τι θα μπορούσε να μας πει; Τι μπορεί να μας δείξει για το παρελθόν του; Ποιο είναι το παρόν του και τι ελπίζει για το μέλλον;

Οι μεγαλύτεροι ζωγράφοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα των σχέσεων. Ανθρώπινες σχέσεις, φιλικές, ερωτικές, η ανάγκη του ανθρώπου για το άγγιγμα και την επικοινωνία. Τι λένε όμως οι ήρωες αυτών των πινάκων; Ποια είναι η δική τους ιστορία, οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους;

Μέσα από το εργαστήριο θα διερευνήσουμε πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από ένα έργο τέχνης, αλλά και πώς μπορεί να μιλάει για τα δικά μας προβλήματα και τα θέλω μας.

 

Από την στιγμή της γέννησης μέχρι τον θάνατο, ο άνθρωπος περικλείεται από σχέσεις. Από το πρώτο βλέμμα της μητέρας και αργότερα τις οικογενειακές, φιλικές, σχολικές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις, ο άνθρωπος μαθαίνει να παίζει το παιχνίδι των ρόλων, αλλά και να διαμορφώνει την επικοινωνία του ανάλογα με τη μορφή κάθε επαφής. Πολλές φορές όμως ανακαλύπτουμε στην πορεία πως πολλά απ’ όσα θεωρούσαμε δεδομένα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις κάπου μπλοκάρουν – είτε από εξωτερικούς, είτε από εσωτερικούς μας παράγοντες. Στα βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας θα διερευνήσουμε φέτος τον τρόπο που σχετιζόμαστε, τα εμπόδια, τις αμφιβολίες και τους φόβους μας, αλλά και τον τρόπο που μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας.

 

Εξερευνώντας τον αντίκτυπο της κρίσης μέσα μας (Ιανουάριος – Ιούνιος 2014), και αναζητώντας την επικοινωνία (Οκτώβριος 2014- Ιούνιος 2015) στους δύο προηγούμενους κύκλους των βιωματικών εργαστηρίων δραματοθεραπείας, «ανακαλύψαμε» πως χτίζουμε τον εαυτό μας και την επικοινωνία μας για να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε κάθε σχέση μέσα μας.

 

Η Δραματοθεραπεία ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης (όπως η μουσικοθεραπεία, η χοροθεραπεία και η εικαστική θεραπεία) και μπορεί να λειτουργήσει σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο. Στόχος της Δραματοθεραπείας είναι να αναπτύξει την υγιή πλευρά του ατόμου, να το διδάξει νέους τρόπους διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης των καταστάσεων της ζωής του, επιφέροντας έτσι την ψυχική και συναισθηματική του ισορροπία.

Βοηθά την έκφραση και πέρα από τον λόγο διευρύνει τον επικοινωνιακό ορίζοντα του ατόμου, κινητοποιεί την φαντασία και την χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας.

Μέσα από τις τεχνικές της (role-playing, κίνηση, ζωγραφική, κατασκευή και αφήγηση ιστοριών, μάσκες κτλ.) επιτυγχάνεται η διερεύνηση των εμπειριών του ατόμου και η ανάπτυξη του φάσματος των συναισθηματικών και κοινωνικών ρόλων που διαδραματίζει στη ζωή του, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο ρόλος του σώματος στη κατεύθυνση της ψυχοσωματικής θεώρησης του ανθρώπου.

Κατά τη διάρκεια εννέα μηνών (Οκτώβριος 2014 – Ιούνιος 2015), με μηνιαίες συναντήσεις διάρκειας τεσσάρων ωρών θα έχουμε την ευκαιρία, πέρα από την μέθοδο της Δραματοθεραπείας, να γνωρίσουμε καλύτερα και ο ένας τον άλλο.

 

Συντονίστριες*:     

Ειρήνη Καβαλάρη, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, μέλος της ΕΔΠΕ

Ανδρονίκη Νικολακάκη, Κοινωνιολόγος – Δραματοθεραπεύτρια

Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΠΕ

 

Ώρες εργαστηρίων: 11.00-15.00

Σημείωση: Τα εργαστήρια είναι βιωματικά.

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία αλλά για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

 

Κόστος συμμετοχής ανά εργαστήριο: 30€, 20€ (για ανέργους)

Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ

Προσφορά συμμετοχής σε όλα τα εργαστήρια: 240€, 150€ για ανέργους

(για την προσφορά θα καταβληθεί προκαταβολή και εξόφληση του ποσού μέχρι το Δεκέμβριο)

 

Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών

Πρατίνου 72, Αθήνα 11634 (πλησίον ΜΕΤΡΟ Ευαγγελισμός)

 

Δηλώσεις συμμετοχής - Πληροφορίες

Τηλ. 6938255522, 6948276276, 6938560299

e-mail schubertmaria@outlook.com

Fb: Βιωματικά εργαστήρια Δραματοθεραπείας 'Η κρίση μέσα μας'

 

 

 

* Η Ειρήνη Καβαλάρη είναι Θεατρολόγος - Δραματοθεραπεύτρια. Εργάζεται ως δραματοθεραπεύτρια σε παιδιά στο κέντρο ειδικών θεραπειών "Ταξίδι στην Ανάπτυξη" και στο κέντρο " Ευρυμάθεια". Συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας για ενήλικες. Σε επίπεδο πρακτικής έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας σε πληθυσμό με ψύχωση στη "Σεμέλη" και στο "Ηλιοτρόπιο"(2011,2012-2013) και σε μετανάστες γονείς στην " Κιβωτό του Κόσμου"(2011-2012).Τώρα εκπαιδεύεται με τον Avi Goren Bar στην "εκφραστική κλινική θεραπεία μέσω τεχνών".

 

H Ανδρονίκη Νικολακάκη είναι Κοινωνιολόγος και Δραματοθεραπεύτρια με μετεκπαίδευση στην Συμβουλευτική των Εξαρτήσεων. Εργάζεται στην ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας ΘΗΣΕΑΣ και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας. Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βύρωνα, τον ξενώνα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΣEMEΛΗ και τον Σύλλογο Γονέων ΣΑΤ (Σύλλογος αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης).

 

Η Μαρία Σούμπερτ είναι Θεατρολόγος - Δραματοθεραπεύτρια, με ΜΑ στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία. Συνεργάζεται ως δραματοθεραπεύτρια στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας ΘΗΣΕΑΣ και στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας. Σε επίπεδο πρακτικής έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας σε πληθυσμό με άνοια (2011), ψύχωση (2011-2012), καθώς και σε γονείς ατόμων σε απεξάρτηση (2012-2013).